• Search
  • Menu

Társadalom | 

Portré | 

Világ - Társadalom

Április 11. – A költészet napja

Április 11. – A költészet napja

1964 óta április 11-én ünnepeljük a költészet napját. E jeles napon született kis hazánk egyik legismertebb és legtehetségesebb költője, József Attila. Születése alkalmából minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal tisztelegnek a magyar líra előtt. A kortárs, illetve a klasszikus költők költeményeit gyakran diákok és ma élő szerzők tolmácsolják.

Szerző: Kovács Andi

Szabályosan közlekedünk?

Szabályosan közlekedünk?

Ha autót vezetünk, akkor van jogosítványunk. Ha van jogosítványunk, akkor tisztában vagyunk a közlekedés szabályaival, hiszen levizsgáztunk KRESZ-ből. De tényleg tudjuk a szabályokat?

Szerző: lexi.hu

Hol maradnak a nők a porondról, avagy idén sem lesz női emancipáció a Parlamentben?

Hol maradnak a nők a porondról, avagy idén sem lesz női emancipáció a Parlamentben?

4 évente tavasszal újra és újra szembesülünk azzal a szomorú ténnyel, hogy ismét kevesebb nőt találunk az Országgyűlésben. A kiábrándító az egészben az, hogy a jelenlegi választási törvény alapján nincs is lehetőségünk a legtöbb esetben voksunkkal befolyásolni a nők és férfiak arányát a Parlamentben, mert a pártok (a férfiak többségéből következően, tehát a férfiak) állítják össze előzetesen az országos listáikon szereplők sorrendjét. 

Szerző: Dubinyák Réka

Hipszterek*, trollkodás** … Beszélni Ön újmagyar?

Hipszterek*, trollkodás** … Beszélni Ön újmagyar?

A nyelv állandóan változik. Nem csak a miénk, másoké is. A fiatal generációk, akik sokszor maguk gerjesztik az új szókészletet, sokkal könnyebben szoknak hozzá a változáshoz, mint az idősebbek. Nekik természetes az új SMS-, illetve chatnyelvezet, melyek lényege a világ felgyorsulásához igazodó rövidülés, egyszerűsödés. Szerintem harmincas éveinktől felfelé követjük nehezebben az eseményeket. 

Szerző: Lengyel Szilvia

Apasági nyilatkozat megtétele – Vannak dolgok, amiket ki kell érdemelni...

Apasági nyilatkozat megtétele – Vannak dolgok, amiket ki kell érdemelni...

Ha az ember nem házasságban él, és így szül gyereket, ahhoz, hogy az apa a nevére vehesse a babát, nyilatkozatot kell tennie a szülőknek. Ehhez mindkettőjüknek, egyszerre kell az önkormányzatnál ilyen kijelentést tenniük, majd később ezt a papírt bemutatva, a kórházban automatikusan az apa nevét kapja az újszülött. De természetesen ez nem ilyen egyszerű folyamat…

Szerző: Lengyel Szilvia

Már a csapból is más folyik…

Már a csapból is más folyik…

Számtalanszor, megannyi formában esik szó a média hatásairól – azon belül is a negatív hatásokról, a manipulációról. Általában a televízió műsorait, az internetet, azon belül is a közösségi oldalakat veszik górcső alá, azonban ilyen szempontból a zeneipar is veszélyes fegyver lehet. Itt most szűkíteném a kört, hiszen elsősorban a mainstream, azaz a fősodratú zenei, sőt popzenei alkotások bírnak ilyesféle hatással. 

Szerző: Verebélyi Márta

Holnap lesz a víz világnapja

Holnap lesz a víz világnapja

A víz az egyik legfontosabb természeti elemünk, hiszen nélküle élet sincs. Amit vizeinkkel teszünk, azt magunkkal tesszük. A népesség növekedésével a víz egyre inkább létkérdéssé válik, hiszen nem áll korlátlanul a rendelkezésünkre. Óvatos becslések alapján az egy főre jutó ivóvízkészlet a következő 2 évtizedben akár harmadára is csökkenhet, így elképzelhető, hogy a jövő háborúit az ivóvízért fogjuk megvívni…

Szerző: Csányi Klaudia