• Search
  • Menu

Társadalom | 

Portré | 

Világ - Portré

Zelézi tortavarázslata

Zelézi tortavarázslata

A KitűNŐK mostani vendége egy olyan hölgy, aki civil szakmájától nagyon messze találta meg hobbiját: szépséges tortákat készít mások és persze a maga örömére. Zelézi Zsuzsannát kérdeztük édes életéről.

Szerző: Szabados Melinda

Négyszemközt a Bestiális emberek írójával

Négyszemközt a Bestiális emberek írójával

Járőrből lett világhírű kriminálpszichológus, aki az FBI viselkedéskutatási egységénél, majd Robert Resslertől tanulta a szakmát – többek között erről mesél frissen megjelent könyvében a Bécsi Kriminálpszichológiai Intézet vezetője. Nemrég jelent meg magyarul Bestiális emberek című könyve, melyben olyan területekre kalauzolja az olvasót sorozatgyilkosokkal folytatott négyszemközti beszélgetésein keresztül, ahová magától soha nem merészkedne. Thomas Müllerrel beszélgettem. Négyszemközt. 

Szerző: Todor-Soó Katalin

„Segítség! Autizmus!”

„Segítség! Autizmus!”

Minden ember más és más, de mégis van néhány olyan dolog az életben, amit hasonlóképpen élünk meg. Az egyik ilyen, hogy mindannyiunk életében a legszebb pillanatok közé tartozik, amikor gyermekünk születik. Amit pedig mindennél jobban szeretnénk, hogy gyermekünk egészséges legyen, és teljes életet élhessen. Van azonban, hogy ez nem így történik. Ezt a traumát minden szülőnek a legnehezebb feldolgoznia, de nem szükségszerű, hogy egy betegség megbénítson szülőt és gyermeket, mert egy „tragédia” akár még előre is viheti az érintetteket. Temple Grandin azok közé tartozik, akik épp betegségükből adódóan voltak képesek nagyszerűt alkotni.

Szerző: Varga Nóra

Sabina Spielrein

Sabina Spielrein

Kinek érdeklődése érinti a pszichológia területeit, annak Sabina Spielrein neve nem véletlenül csenghet ismerősen. Ha Sigmund Freud vagy Carl Gustav Jung életét és munkásságát valaha is tanulmányoztuk, Sabina Spielrein nevével is találkoznunk kellett. Életútjának ismertebb részletein biztosan nem szaladtunk át figyelmetlenül, hiszen története a mai napig titokzatos, nem mindennapi és igencsak érdekfeszítő. A fiatalként skizofrén és hisztérikus tünetekkel kezelt nő később, betegsége leküzdése és tanulmányai befejezése után szintén pszichoanalitikus lett.

Szerző: Ludán Rita

Szarmaták női szemmel

Szarmaták női szemmel

Majdnem négy éven át volt szerencsém Kulcsár Valéria ásatásain technikusként dolgozni. Személyében nagy formátumú tudóst, kiváló embert ismertem meg. Dolgoztunk kényeztető és szélsőséges időjárási körülmények között is, és sokszor nélkülöztük a civilizáció majdnem minden áldását. Az alább olvasható beszélgetés emlékezés a szép napokra.

Szerző: Deák Márkus Gábor

Szendrey Júlia

Szendrey Júlia

Egy nő, aki cigarettázott, rövid hajat viselt, kihívó viselkedésével felbolygatta az 1800-as évek erős erkölcsi normákkal bíró társadalmát. Szendrey Júlia a költőnő. Vagy inkább Petőfiné? Kisiskolás korunk óta kívülről fújjuk Petőfi verseit, ismerjük életének minden mozzanatát, de feleségének, Szendrey Júliának különös természetéről és említésre méltó életéről alig hallottunk. – Könyvtárlaton jártunk az Országos Széchényi Könyvtárban.

Szerző: Mánfai Timi

Szepes Mária

Szepes Mária

Gyermek, leány, asszony, színésznő, író, spirituális mester és tanító egy személyben. Ő nem más, mint Szepes Mária. Életrajza, munkássága rendkívül terebélyes. Az utókor számára csodálatos műveket hagyott.

„A csodálkozást soha ne feledd! Akard a szépet, a jót mindig megtedd! Bölcsek aranyának mágnese a lelked.” (Szepes Mária)

Szerző: Tupi Zsófia

Torma Zsófia

Torma Zsófia

„Az európai neolitikum felfedezésének története 1875 áprilisában kezdődött, amikor Vén András tordosi tanító egy tarisznya cseréppel kopogtatott be Torma Zsófia kisasszonyhoz….” (Mandics György matematikus)

Szerző: Deák Márkus Gábor