• Search
  • Menu

Társadalom | 

Portré | 

Világ - Portré

Sabina Spielrein

Sabina Spielrein

Kinek érdeklődése érinti a pszichológia területeit, annak Sabina Spielrein neve nem véletlenül csenghet ismerősen. Ha Sigmund Freud vagy Carl Gustav Jung életét és munkásságát valaha is tanulmányoztuk, Sabina Spielrein nevével is találkoznunk kellett. Életútjának ismertebb részletein biztosan nem szaladtunk át figyelmetlenül, hiszen története a mai napig titokzatos, nem mindennapi és igencsak érdekfeszítő. A fiatalként skizofrén és hisztérikus tünetekkel kezelt nő később, betegsége leküzdése és tanulmányai befejezése után szintén pszichoanalitikus lett.

Szerző: Ludán Rita

Szarmaták női szemmel

Szarmaták női szemmel

Majdnem négy éven át volt szerencsém Kulcsár Valéria ásatásain technikusként dolgozni. Személyében nagy formátumú tudóst, kiváló embert ismertem meg. Dolgoztunk kényeztető és szélsőséges időjárási körülmények között is, és sokszor nélkülöztük a civilizáció majdnem minden áldását. Az alább olvasható beszélgetés emlékezés a szép napokra.

Szerző: Deák Márkus Gábor

Szendrey Júlia

Szendrey Júlia

Egy nő, aki cigarettázott, rövid hajat viselt, kihívó viselkedésével felbolygatta az 1800-as évek erős erkölcsi normákkal bíró társadalmát. Szendrey Júlia a költőnő. Vagy inkább Petőfiné? Kisiskolás korunk óta kívülről fújjuk Petőfi verseit, ismerjük életének minden mozzanatát, de feleségének, Szendrey Júliának különös természetéről és említésre méltó életéről alig hallottunk. – Könyvtárlaton jártunk az Országos Széchényi Könyvtárban.

Szerző: Mánfai Timi

Szepes Mária

Szepes Mária

Gyermek, leány, asszony, színésznő, író, spirituális mester és tanító egy személyben. Ő nem más, mint Szepes Mária. Életrajza, munkássága rendkívül terebélyes. Az utókor számára csodálatos műveket hagyott.

„A csodálkozást soha ne feledd! Akard a szépet, a jót mindig megtedd! Bölcsek aranyának mágnese a lelked.” (Szepes Mária)

Szerző: Tupi Zsófia

Torma Zsófia

Torma Zsófia

„Az európai neolitikum felfedezésének története 1875 áprilisában kezdődött, amikor Vén András tordosi tanító egy tarisznya cseréppel kopogtatott be Torma Zsófia kisasszonyhoz….” (Mandics György matematikus)

Szerző: Deák Márkus Gábor

Az angol szépség: Keira Knightley

Az angol szépség: Keira Knightley

Keira Knightley játssza a címszereplőt, Joe Wright legújabb filmjében, az Anna Kareninában, amelyet január 24-én mutattak be Magyarországon. A gyönyörű Keira gyermekszínészként kezdte pályafutását, és azóta töretlen a karrierje, számtalan filmben és szerepben láthattuk.

Szerző: Keindl Olivia

Önszántából lett nincstelen

Önszántából lett nincstelen

Sokunk legnagyobb félelme a nincstelenné válás. Ha az ember elveszíti a munkahelyét és az otthonát, minden bizonnyal hatalmas pánik lesz úrrá rajta. Mihez kezdjek most? Hogyan éljem túl ezt a helyzetet? – kérdezné ilyenkor egy átlagember. Mark Boyle azonban korántsem mondható átlagosnak. Saját maga döntött úgy, hogy hátrahagyja jómódú életét, és egyetlen fillér nélkül egy lakókocsiba költözik.

Szerző: Nagyné Poczai Melinda

Emlékezzünk Bakó Mártára

Emlékezzünk Bakó Mártára

92 éves korában, 2013. január 15-én elhunyt Bakó Márta, a József Attila színház örökös tagja, Mabel magyar hangja. Elevenítsük fel a kedvelt színésznőnk életútját, akire sok-sok színdarabból, mozi- és tévéfilmből emlékezhetünk.

Szerző: Keindl Olivia