• Search
  • Menu

Társadalom | 

Portré | 

A világsiker kapujában – Interjú Végh Júliával

Egy fiatal és tehetséges festőművésszel volt szerencsém beszélgetni, aki bár jelenleg Valenciában él, néhány napra hazalátogatott. A művészek körében valószínűleg már sokan ismerik Végh Júlia nevét, hiszen idén a szakma Barcsay-díjban részesítette, amely az egyik legnagyobb elismerés a festők körében.

Lexi: Jelenleg Spanyolországban élsz. Hogyan kerültél ki?

Végh Júlia: Igen, jelenleg Valenciában tanulok, az University de Polytechnica Bellas Artes karán. Néhány hónapja költöztem ki, miután a Magyar Képzőművészeti Egyetemen elnyertem egy művészeti ösztöndíjat. Úgy tervezem, hogy nyáron is itt maradok, hogy minél többet tanulhassak az itteni kultúrából.

Végh Júlia

Lexi: Mikor fogalmazódott meg benned, hogy festőművész szeretnél lenni?

V.J.: Ez számomra valahogy természetes volt. Mindig is érdekelt a művészet, már kiskoromtól kezdve. Azt, hogy konkrétan mikor fogalmazódott meg bennem, nehéz meghatározni. Amikor fiatalabb voltam, teljesen más szemmel közelítettem meg a témát, mint most, felnőtt fejjel. Egy dolog mindig is világos volt: a festészetben szeretnék kibontakozni, ebben szeretném kifejezni magam.

Lexi: Mikor volt az első kiállításod? Te hogy érzed, mi az, amiben változott a festészeted?

V.J.: Az első önálló kiállításom 2008-ban volt, az egyetemi tanulmányaimat megelőzően 2 évvel. A belső motivációm semmit nem változott. De a munkáim témája és stílusa igen. Ez gyakorlatilag attól függ, hogy kik vesznek körül, és milyen élmények érnek.

Lexi: Kik az a festők, művészek, akik a legnagyobb hatással vannak rád?

V.J.: Akik jelenleg leginkább hatnak a munkásságomra: Alexander Tinei, Pere Llobera és Amelie von Wulffen.

Lexi: Melyek azok a témák, amelyek jelenleg foglalkoztatnak?

V.J.: Mostanában kollázs képeken dolgozom, amelyekhez rengeteg gyűjtőmunkát csinálok. Ezeknek a témája a belváros múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozik. Ezeket egy térsíkban jelenítem meg, néhol nem odaillő tárgyakkal. Sorozatom egyik alapját a Ferenciek terén folyó munkálatok képezték. Tervezem, hogy ezt a képi narratív megjelenítést a következőkben is folytatom, a spanyol kultúrához és történelemhez kötve.

Végh Júlia festménye - Outlook

Lexi: Milyen egy festőművész élete? Milyen lehetőségeid vannak?

V.J.: Egy festőművész élete nem gondolnám, hogy annyira eltérne bárki másétól. Talán annyiban igen, hogy én osztom be az időmet. A munka sok adminisztrációval jár, valamint folytonos jelenlétet igényel. Lehetőségek csak olyanok vannak, amiket az ember el tud magának képzelni. Ez bármi lehet. Ha az emberben van egy kis optimizmus és nyitottság, akkor abból sok minden összejöhet, de ez nem zárja ki a kemény munkát. 

Lexi: Ha jól tudom, mint minden művészethez, nem csak tehetség, de szorgalom és kitartás is kell. Te honnan merítesz erőt?

V.J.: A hitemből és általában minden más tevékenységből, ami nem festés. Ide tartozik az utazás, a család és a barátok, valamint a kiállítások, a zene és a sport. Ezek motivációt és inspirálnak.

Lexi: Idén januárban Barcsay-díjban részesültél. Kik kaphatják meg ezt a díjat?

V.J.: Fiatal festőművészek kaphatják meg, évente 2 személy. 5 országból pályázhatnak rá, a végeredményről pedig a szakma kiválóságai döntenek.  

Lexi: Mit éreztél, amikor megtudtad, hogy te kapod a díjat?

V.J.: Meglepődtem. Lelkileg nem voltam túl jól, és meglepetésként ért a jó hír. Azért is örülök neki, mert a szakmán belül még fiatalnak számítok. 

Lexi: A tájképek mellett haltetemeket is festesz. Gondolom már ezerszer megkaptad a kérdést, de miért pont haltetemek?

V.J.: Ez egy régi történet. Akkoriban, amikor ezek a képek készültek, a bizarr dolgokban keresetem a szépséget. Illetve azt, ami színeiben és formájában lekötötte a figyelmem.

Végh Júlia festménye - Motion

Lexi: Mi az, ami a festőművészet mellett foglakoztat?

V.J.: Az évek során egyre inkább leszűkült ez a kör. Amivel szívesen foglalkozom, ami kikapcsol és feltölt, az a tánc, amit kiskorom óta folyamatosam művelek, és a sportolás. 

Lexi: Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

V.J.: Kiállításokat szeretnék szervezni, ahol én is kiállítom majd a képeim. Sokat pályázni, és bekerülni különböző galériákba. Ezek a közeli jövőbeli terveim. A későbbiekben pedig szeretnék nyitni egy rajzstúdiót, ahol majd megoszthatom a tudásomat más lelkes rajzolni és festeni vágyó fiatalokkal.   

Lexi: Mit tanácsolsz azoknak a fiataloknak, akik festőművészek szeretnének lenni?

V.J.: Sok munkát és hitet önmagukban!

Aki szeretne többet látni Júlia művészetéből, keresse fel weboldalát: www.veghjulia.com

 

Szerző: Karácsony Nikolett

 

 

A képek forrása: Végh Júlia

 

Címkék:      

Hozzászólások