• Search
  • Menu

Film | 

Színház | 

Zene | 

Sport | 

Kiállítás | 

Könyv

CATTLEYA, az orchideák királynője

A Magyar Orchidea Társaság őszi Orchidea- és Bromélia kiállítása és vására a Vajdahunyadvárban 2014. november 14-16-ig  

A Magyar Orchidea Társaság idén ősszel is megrendezi orchidea és bromélia kiállítását a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

 

Őszi kiállításán a Magyar Orchidea Társaság az egyik legszebb, az orchideák 200 éves történelme során a legkeresettebb, leginkább csodált és legkedveltebb orchidea nemzetséget mutatja be: a CATTLEYÁT.

Aki egyszer is látta csodálatos virágát, az biztosan nem felejti el többet. A Cattleya minden orchideák megszemélyesítője rajongói szemében.

Történetük a 19. század első évtizedéig nyúlik vissza, amikor – kalandos úton – az első ilyen orchidea Európába érkezett.  Dél-Amerikából származik, és más orchideák zöld csomagolóanyagaként került Angliába. William Cattley – a kor neves orchideagyűjtője – figyelt fel a ládákból előkerülő gyökeres növényekre. Az egyiket elültette, ez 1824-ben kivirágzott, és virágával rögtön meghódította a kertészek, botanikusok és az orchidea-kedvelő arisztokrácia széles körét, sőt, soha nem látott orchidea lázat indított el Európa-szerte.  Ezt a növénycsodát John Lindley botanikus William Cattley-ről nevezte el. A gyönyörű, lilás rózsaszín, nagy és illatos orchideát azóta is Cattleya labiata néven ismeri a világ. Ettől az időponttól kezdve minden orchidea-vadász Cattleyát keresett a dél-amerikai esőerdőkben. A későbbi években egymás után érkeztek be a teherhajók London és Amsterdam kikötőibe, megrakva Cattleyákkal. A botanikusok szinte naponta bukkantak egy-egy újabb, addig nem ismert fajra, amelyek botanikai leírását közzétették, és így a világ is rövid úton megismerte az újabb és újabb Cattleya fajokat. Ez volt az orchideák – és egyúttal a Cattleyák – aranykora. A 20. század technikai fejlődése magával hozta a hibridizációs technikák fejlődését, és az 50-es évektől kezdve egyre több Cattleya hibrid vált elérhetővé a rajongók számára. Mára a hibridek számát megbecsülni sem lehet. Jó tudni az orchideák szerelmeseinek, hogy ezek a növények kiválóan alkalmasak lakásban tartásra.   

 

A Magyar Orchidea Társaság őszi Orchidea- és Bromélia Kiállításán és Vásárán ezek a gyönyörű virágok – sok egyéb gyönyörű orchidea mellett – láthatóak lesznek, és a Cattleyák otthoni tartásával kapcsolatban is minden információt megkaphatnak az érdeklődők. A kiállítást kísérő vásáron pedig növény kedvenceik számát gyarapíthatják a kedves látogatók a hazai és külföldi kereskedők kínálatából.

 

Időpont: 2014. november 14-16.

Nyitva tartás: 10-től 18 óráig

Helyszín: Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár  

Jegyárak: 

Felnőtt: 1600 Ft

Gyermek (6-18 éves korig) 1200 Ft

Nyugdíjas (62 év felett) 1200 Ft

Családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 4400 Ft

Csoportos (15 fő felett): 1200 Ft. A csoportos kedvezmény előzetes bejelentkezéshez kötött.

Telefonszám: 06-30-69-89-755

További információk honlapjainkon: www.orchideatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu

 

Nyereményjátékunk páros belépőért!!

1.) Melyik orchideát nevezik az orchideák királynőjének? 
a.) Vanda
b.) Cattleya
c.) Oncidium

2.) Évente hány kiállítást tart a Magyar Orchidea Társaság? 
a.) 1
b.) 2
c.) 3

3.) Hol lesz 2015-ben a következő Európai Orchidea Kiállítás és Kongresszus? 
a.) London
b.) Párizs
c.) Varsó

      

Küldd el válaszod, az info@lexi.hu címre november 9-ig. 

Szerző:

Címkék:    

Hozzászólások