• Search
  • Menu

Film | 

Színház | 

Zene | 

Sport | 

Kiállítás | 

Könyv

Szomszédolás

Őszintén be kell vallanom, hogy szomszédaink közül velük kapcsolatban bírok a legkevesebb ismerettel. Természetesen erre nem vagyok és nem is lehetek büszke. Azonban ha tüzetesebben utánajárok eme jelenségnek, azt kell észrevennem, hogy így van ezzel a legtöbb ismerősöm is.

„Csak az lehet jó, ami szép is.”

(Leonardo Da Vinci 1452. április 15. – 1519. május 2.)

„Ami csúnya, azt nem lehet eladni.”

(Sergio Pininfarina 1926. szeptember 8. – 2012. július 3.)

Őszintén be kell vallanom, hogy szomszédaink közül velük kapcsolatban bírok a legkevesebb ismerettel. Természetesen erre nem vagyok és nem is lehetek büszke. Azonban ha tüzetesebben utánajárok eme jelenségnek, azt kell észrevenni, hogy így van ezzel a legtöbb ismerősöm is.

Ennek talán az lehet az oka, hogy Szlovéniával probléma mentesek a kapcsolataink, és az Adriára irányuló turizmusunk is inkább egy másik szomszédunkhoz vezet. Pedig az említett ragyogó kék tengert ugyanolyan kecsesen szelik a szlovén hajók, mint a horvát jachtok. Ráadásul nem is akármilyen hajók, olyanok például, mint a Seascape 18, mely magáénak tudhatja a 2010-es év Európai Hajója díjat. Többek között ennek a vízi csodának a makettje, illetve a tervezéstől az önfeledt vitorlázásig terjedő életútját bemutató kisfilm is megtekinthető a Szlovén Köztársaság Nagykövetsége szervezésében megrendezett, az egyik legfrissebb szlovén designkollektíva: a Gigodesign Design + Communications munkáiból rendezett kiállításon.

A Gigodesigned címmel megrendezésre kerülő kiállítás a társulat által tervezett olyan tárgyakat mutatja be, melyek alkotása során már az egészen korai fázisban is meghatározó szerepet játszott a dizájn. Az ügyfél és dizájner közötti folyamatos kommunikáció, valamint a hibátlan technikai kivitelezés eredményeként létrejött, kiállításra kerülő tárgyak között lesz Red Dot díjas síléc, gyerekszék és konyhai eszköz egyaránt.

A valóban lenyűgöző vitorlásnál és a többi bemutatott tárgynál érdeklődésemnek megfelelően leghosszabban a Beatnik Sound Station Chair nevű fotelnél időztem (sőt ki is próbáltam, fenomenális). Képzeld el! Kényelembe helyezed magad egy kissé szokatlan formájú, bár tetszetős fotelben, és máris egy zeneszoba kellős közepén érzed magad. A beépített Bluetooth és Apple Airplay rendszerek segítségével okostelefonról, laptopról, iPhone-ról, iPadról és iPod Touchról vezérelheted. A tájékoztatás szerint szlovén barátaink elsőként készítettek ilyen berendezést a világon.

GIGODESIGNED – KIÁLLÍTÁS A SZLOVÉN GIGO DESIGN + COMMUNICATIONS MUNKÁIBÓL

1056 BUDAPEST, BÁSTYA U. 25.

Szerző:

Címkék:      

Hozzászólások