• Search
  • Menu

Film | 

Színház | 

Zene | 

Sport | 

Kiállítás | 

Könyv

„…akár a szél, nem láthatod, de érzed” – Séta a múltba

Évekkel ezelőtt láttam ezt a filmet: Séta a múltba. Akkoriban „csak” szimplán elbűvölt, és egyben fájt is… Aztán évekig elő sem vettem – pedig több ízben lett volna lehetőségem megnézni –, majd még a nyáron döntöttem úgy, hogy ideje levetítenem újra. Akkor láttam talán másodszor vagy harmadszor, és azt hiszem, akkor dőlt el, hogy ez a film az abszolút kedvenceim top 5-ös listájában biztos, hogy benne van.

Nem mai alkotás, de érdemes elővenni. Különben is, manapság zömében elcsépelt, „egyszermegnézős” romantikus filmeket gyártanak. Az ember jót szórakozik az adott mozin, később azonban még a történetét is elfelejti, az pedig, hogy bármikor is megnézze még egyszer, eszébe sem jut. Na, a Séta a múltba pont nem ilyen. Ez egy olyan film, melyből rengeteg erőt meríthetünk – magam legalábbis így vélem. Nyár vége felé szerettem bele végleg ebbe a filmbe, akkor csodálkoztam rá igazán, micsoda mondanivalója van, és milyen nagyszerű Mandy Moore és Shane West alakítása is. Azelőtt sajnos nem tűnt fel, hogy milyen mély film ez, mint ahogyan azt sem gondoltam volna, hogy (nagyon) sokadik megnézésre is rácsodálkozom majd újra és újra.

Ha különleges filmet szeretnénk látni, különleges tartalommal, nagyszerű színészi játékokkal, akkor erre ez a mozi mindenképp alkalmas. Ráadásul még erőt is meríthetünk belőle, hiszen vallási témákat is feszeget a film, az igaz szerelem létezéséről pedig tanúbizonyságot ad, hiszen igaz történeten alapszik – Nicholas Sparks A leghosszabb út című regénye alapján készült.

Adott Jamie, egy lelkész lánya, aki pedáns tanuló módjára, visszafogottan éli mindennapjait; segít másokon, és gyakorolja vallását. Barátai nem nagyon vannak, vagy ha mégis, nem éppen a menő körökből, ahol viszont a másik főhősünk, Landon kifejezetten nagy szerepet játszik. Teljesen más világ ő, mint Jamie. Okos fiú, de nem igazán érdekli a tanulás – a bulik és a balhék annál inkább. A két fiatal régóta ismeri egymást látásból és hallomásból, azonban egy iskolai előadás kapcsán kénytelenek közelebbről is megismerkedni, sőt, együttműködni. Látszólag mintha nem kedvelnék egymást, azonban mégis érdeklődnek a másik, számukra abszolút idegen tulajdonságai iránt. Egyre több időt töltenek együtt, mely a környezetüket is meglepi… A történetben azonban a szálak még tovább bonyolódnak, elérzékenyítve ezzel a nézőt is, aki talán annyira megszereti majd ezt a filmet, hogy időnként előveszi újra, ráadásul ugyanúgy érzi a varázsát, mint amikor először látta...

 

A kép forrása: wsroom172010.wikispaces.com

 

 

Szerző:

Címkék: