• Search
  • Menu

Film | 

Színház | 

Zene | 

Sport | 

Kiállítás | 

Könyv

Elhunyt Helyey László

Tegnap déltájban ért a rossz hír: meghalt Helyey László. Az elmúlt hetekben több cikkben is beszámoltak az Új Színház művészének aggasztó állapotáról, miszerint a színművész fullad, mivel tüdőembóliát kapott. Helyey László 66 éves volt.

A tévénézők olyan világhírű filmszínészek magyar hangjaként ismerhetik, mint Gérard Depardieu vagy éppen Donald Sutherland. Az ő hangján szólal meg Morgan Freeman a Hetedik c. filmben, Gene Hackman a Vaklármában.

Szerepelt a Lélekvirágok c. filmben, Bodza Klára oldalán. Narrátora volt többek között a Fél lélegzet (2013), a Szoborfák (2010), a Malom (2009), a Homokszék (2008) és A Kispegy (2007) c. dokumentumfilmnek. Láthattuk a Magyar vándor c. vígjátékban. Ő volt a Búcsú Kemenesaljától című, az ezredfordulón készült film narrátora.

A legkisebbek olyan rajzfilmekből ismerhetik, mint a Mesék Mátyás királyról (1981) és a Három szabó legények (1982).

Helyey László 1975-ben tett sikeres államvizsgát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdett dolgozni. 1978-tól a Nemzeti Színházban láthatták a nézők. Az 1982-ben megnyitó Katona József Színház alapító tagjainak egyike volt. Játszott a Pécsi Nemzeti Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban. 1992-ben a Budapesti Kamaraszínház társulatához szerződött, ahol szerepelt Samuel Beckett Godot-ra várva című drámájában és Moliere Tartuffe-jében, de eljátszotta Rostand Cyrano de Bergeracját is. A színházlátogató közönség legutóbb a Bolondok grófja c. darabban láthatta, amelyet 2013. október 11-én mutatott be az Új Színház. Ugyanitt szerepelt még egyebek mellett – a teljesség igénye nélkül – Márai Sándor azonos című műve alapján készült A gyertyák csonkig égnek c. színdarabban és a Kádár házaspár c. 2 felvonásos előadásban. De láthatta a publikum a Gyulai Várszínház A pisztoly c. előadásában is. Fellépett a Madách Színházban (Agamemnón hazatér) és az Új Színházban is, melynek társulati tagja is volt (Cseresznyéskert, Egy nagyváros dzsungelében).

 

 

 

 

Szerző:

Hozzászólások