• Search
  • Menu

Film | 

Színház | 

Zene | 

Sport | 

Kiállítás | 

Könyv

A 2013-as Oscar-díj nyertesei

A filmrajongók bizonyára nagy izgalommal várták, hogy kiderüljön, mely filmek és kik kapják az idei Oscar-díjakat. Némi meglepetés azért most is volt, hiszen nem lehetett előre borítékolni, hogy hol landolnak az aranyszobrok. Nézzük a 85. Oscar-díjkiosztó legjobbjait!

Egyértelműen tarolt Los Angelesben Ben Affleck Argo-akció című filmje, ugyanis nemcsak a legjobb film díját zsebelte be az alkotás, hanem a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb vágás díját is. Ráadásul a legjobb filmnek járó Oscar-díjat meglepetésre az amerikai first lady, Michelle Obama jelentette be videokapcsolat segítségével. A legjobb film díj abszolút várható volt azután, hogy az Argo-akció végigtarolta a díjátadó szezont, ugyanakkor mégis furcsa módon az Amerikai Filmakadémia Afflecket a rendezői kategóriában még csak nem is jelölte. Az Oscar történetében negyedszerre fordult elő, hogy egy film rendezői jelölés nélkül győzött.

Pi élete című film is aratott: a tizenegy kategóriában jelölt film négy szobrot tudhat magáénak. Ang Lee lett a legjobb rendező, emellett a film a legjobb operatőri munkáért, zenéért és vizuális trükkért is díjat kapott.

A díjátadó nagy vesztese kétségtelenül Steven Spielberg Lincolnja, amelyet a legtöbb, összesen tizenkét kategóriában jelöltek idén, de ennyi jelölés közül csak a legjobb férfi főszereplő és a legjobb látványterv díját vitte el. Ezzel azonban Daniel Day-Lewis Oscar-történelmet írt: ő eddig az egyetlen olyan színész, akinek három főszereplői Oscarja van (korábban A bal lábammal és a Vérző olajjal nyert). A női főszereplő kategória győztese nem volt annyira egyértelmű és kiszámítható. Rengeteg találgatás előzte meg azt, hogy Jennifer Lawrence (Napos oldal), Emmanuelle Riva (Szerelem) vagy Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) lesz-e a befutó, végül a 22 éves Lawrence nyert, akit a Winter's Bone-ért egyszer már jelöltek.

A legjobb női mellékszereplő díjánál azonban nem volt semmiféle meglepetés, hiszen Anne Hathaway győzött A nyomorultakkal. A fiatal színésznő többek között Sally Field és Helen Hunt orra elől hozta el az Oscart. A férfi mellékszereplői kategória ellenben teljesen váratlanul alakult. Tommy Lee Jonest (Lincoln), Philip Seymour Hoffmant (The Master) és Robert De Nirót (Napos oldal) egyaránt esélyesebbnek tartották, mint az osztrák Christoph Waltzot, aki a Django elszabadullal már második Oscar-díját zsebelte be. Úgy tűnik, az akadémia szereti Quentin Tarantino felfedezettjét, mert 2010-ben is őt díjazták a Becstelen brigantykért. A Django elszabadul még egy fontos Oscart nyert: a legjobb eredeti forgatókönyvét. Így végül Quentin Tarantino is gazdagabb lett egy Oscar-szoborral.

Michael Haneke, az osztrák filmrendező Szerelem című filmje nyerte a legjobb idegen nyelvű film díját. Haneke az öregedéssel és a halállal szembenéző alkotásával korábban a cannes-i Arany Pálmát és a Golden Globe-díjat is elnyerte.

 

A 85. Oscar-gála összes díjazottja

Legjobb film: Argo-akció
Legjobb rendező: Ang Lee (Pi élete)
Legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Legjobb női főszereplő: Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz (Django elszabadul)
Legjobb női mellékszereplő: Anne Hathaway (A nyomorultak)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Quentin Tarantino (Django elszabadul)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Argo-akció (Chris Terrio)
Legjobb vágás: Argo-akció (William Goldenberg)
Legjobb operatőr: Pi élete (Claudio Miranda)
Legjobb díszlet: Lincoln
Legjobb vizuális effektek: Pi élete
Legjobb jelmez: Anna Karenina (Jacqueline Durran)
Legjobb maszkok: A nyomorultak
Legjobb zene: Pi élete (Mychael Danna)
Legjobb betétdal: Adele: Skyfall
Legjobb hangkeverés: A nyomorultak
Legjobb hangvágás: Skyfall, Zero Dark Thirty (megosztott díj)
Legjobb animációs film: Merida, a bátor
Legjobb animációs rövidfilm: Paperman
Legjobb rövidfilm: Curfew
Legjobb dokumentumfilm: Searching for Sugar Man
Legjobb rövid dokumentumfilm: Inocente
Legjobb külföldi film: Szerelem (Michael Haneke)

 

 

 

Fotók: www.businessinsider.com, www.abcnews.go.com, www.guardian.co.uk

 

 

Szerző:

Címkék:              


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások