• Search
  • Menu

Film | 

Színház | 

Zene | 

Sport | 

Kiállítás | 

Könyv

Amit még mindig tudni akarsz a szexről

Amikor egy házaspár sok-sok éve már ugyanazon forgatókönyvvel éli mindennapjait, különösebb lelki és testi kapcsolat nélkül, valamelyik félben előbb-utóbb felmerül a kérdés: van-e így értelme tovább folytatni? A megtévesztő magyar cím ellenére egy, a házasság problémáit boncolgató vígjátékot láthatunk, olyan inspiráló színészekkel, mint Meryl Streep és Tommy Lee Jones.

A cím csalóka, az ember első hallásra azt hinné, hogy egy tipikus, semmitmondó, felületes amerikai filmet lát majd, melyet legfeljebb egyszer képes megnézni, azt is csak sűrűn az órájára pillantva… A magyar cím és az alkotás mondandója azonban nem állnak harmóniában egymással, ez a mozi ugyanis jóval többet rejteget önmagában, mint azt gondolnánk. Jómagam végül is a főszereplőket alakító zseniális színészek és a beharangozó miatt döntöttem úgy, adok egy esélyt a filmnek, gondolván, ahol Tommy Lee Jones és Meryl Streep játszik – ráadásul együtt –, az csak nem lehet olyan rossz! Örülök, hogy végül félretettem a cím által kialakult előítéleteimet, hiszen egy bájos, drámai elemekkel is vegyített vígjáték ez, amely azt a témát feszegeti, hogyan tűnik el a házasságból az intimitás és a szenvedély, s miként lehet visszahozni – ha vissza lehet egyáltalán...

Kay és Arnold kissé már kihűlt és megszokásokon alapuló házasságát követhetjük nyomon: az együtt töltött évtizedek alatt kialakult bizalom és hűség érződik mindkettőjükön, de mégis hiányérzetünk támad a párt elemezgetve: hová lett az egymás iránti lelkesedés? E gondolatmenet után persze további kérdések fogalmazódnak meg bennünk, vajon mi oka lehet annak, hogy egy házaspár a szokásos rituálék, a közösen eltöltött vacsora és némi beszélgetés után külön tölti estéjét, külön szobában, teljesen elhidegülve egymástól?

A gondoskodó feleség egyszer csak megelégeli, hogy életükből odaveszett a szenvedély, és hogy szeretett párja már szinte észre sem veszi, hogy ő még vonzó nő, aki szeretetre, izgalmakra vágyik. Amikor Kay meghallja, hogy a Great Hope Springs nevű kisvárosban egy híres párterapeuta hogyan önt sikerrel lelket megannyi kihűlt házasságba, a fejébe veszi, hogy ráveszi kedvesét a különösnek ígérkező útra. Arnold kezdetben ellenáll, azonban felesége kedvéért mégis úgy dönt, részt vesz az egyhetes terápián. Az azt irányító szakember nem mindennapi módszerekkel próbálja felcsiholni a vágyat a házaspárban – Arnold feltűnő nemtetszésére. A kérdés pedig már csak az, mindez mit hoz felszínre a párban: tudnak még egymás iránt lelkesedni, vagy végleg eltűnt a szenvedély a házasságukból?

Szerző:

Címkék:          

Hozzászólások