• Search
  • Menu

Szellem

Pár szó a pápákról

Pár szó a pápákról

Joseph Ratzinger, aki XVI. Benedek néven ült Szent Péter trónusán, szokatlan, de a pápaság történetében nem egyedülálló módon lemondott egyházfői méltóságáról. Egyes, főleg nyugat-európai fórumok, Erdő Péter bíborost tartják lehetséges utódjának.

Szerző: Deák Márkus Gábor

Egy darab a testedből, és sorsod megváltozik!

Egy darab a testedből, és sorsod megváltozik!

Különböző vallásoknak, törzsi kultúráknak, tradícióknak, hiedelmeknek jelentős hatása van az egyének, közösségek életére, életmódjára. Vannak olyanok, melyek elavulnak az idő múlásával. Akadnak, melyek egy egész életen át meghatározzák az emberek mindennapjait, de ezzel együtt az is előfordul, hogy valakinek egy életen át hordoznia kell a vallás okozta lelki és fizikális sebeket.

Szerző: Tupi Zsófia

A szépség nevében: „zsiráfnyak”

A szépség nevében: „zsiráfnyak”

Létezik egy népcsoport, Thaiföld-Mianmar és Burma területén, a karenek. A belőlük származó törzsi csoport neve pedaung. Az innen származó nők csak úgy vonzzák a turistákat évről évre, helyi látványosságnak számítanak. Hogy miért? Övék a leghosszabb, legszebben díszített nyak. Ők a „zsiráfnyakú asszonyok”.

Szerző: Tupi Zsófia

A világháló tragikus áldozatai

A világháló tragikus áldozatai

Az elmúlt hónapokban jó pár tragikus és aggasztó hír járta körbe a világot öngyilkos tinédzserekről, akik az internetes zaklatások miatt vetettek véget életüknek. Visszagondoltam a gyerekkoromra, amikor ugyan még internet nem volt, de azért mi is cikiztük egymást. Az irodalomban is találkozhatunk ezzel: Nemecsek Ernő a többiek nyomására szintén saját bizonyítási vágyának esett áldozatául. Fehér Sára klinikai és mentálhigiénés gyermek szakpszichológussal beszélgettünk a kamaszkori problémákról.

Szerző: Mánfai Timi

Út a belső békéhez

Út a belső békéhez

Hajlamosak vagyunk arra, hogy folyamatosan keressük a kifogásokat és a hibákat, miért nem érezzük jól magunkat: szeretet- és figyelemhiánnyal küzdünk, mert tönkrement a kapcsolatunk – vagy már régóta nincs is –, nem vagyunk megelégedve a munkahelyünkkel, folyton csak vitatkozunk a családtagjainkkal, ingadozó a hangulatunk, nem vagyunk elégedettek. A hasonló negatív élethelyzeteken azonban tudatosan változtathatunk, a gondolat pedig valóban igaz: először magunkban kell megtalálnunk a szeretetet, a békét, és csak utána leszünk képesek igazán másokat is szeretni.

Szerző: Verebélyi Márta

Újjászületés dallamokkal – A zeneterápia titka

Újjászületés dallamokkal – A zeneterápia titka

Stílusoktól vagy hangulattól függetlenül, azt hiszem, bátran kijelenthetjük, a muzsika nagy hatással van ránk: egyik pillanatról a másikra képes vidámmá varázsolni, egyszer serkent, máskor elaltat. Hallgathatjuk otthon, kocsiban, utcán sétálva – valamilyen formában szinte mindig velünk lehet. Azt, hogy a zene pozitívan befolyásolja a lelket, érezhető, azonban kutatások is alátámasztják, hogy a zeneterápia működik, ráadásul nemcsak a szellem hálás a dallamokért, hanem a szervezet is!

Szerző: Verebélyi Márta

Vadásszon kísértetre Turán!

Vadásszon kísértetre Turán!

Kívánom, hogy mindenkinek olyan kísérője legyen egy ismeretlen hely felkutatása során, mint nekem volt Tóth Gáborné turai lakos személyében, aki végigkalauzolt a kastély múltján, és megmutatta szomorú jelenét.

Szerző: Szabados Melinda

A rejtélyes kaptárkövek

A rejtélyes kaptárkövek

A Bükkben található, különleges látványt nyújtó kaptárkövekhez érdemes ellátogatnia a túra és a természet kedvelőinek. A sziklák titokzatos mélyedései elgondolkodtatnak, vajon miért készítették, és mire használhatták őket. A válasz a fantáziánkra van bízva, hiszen vitatott a szépen megmunkált kövek eredete.

Szerző: Verebélyi Márta

Megfelelni vagy nem megfelelni? Ez itt a kérdés!

Megfelelni vagy nem megfelelni? Ez itt a kérdés!

Vágytál már arra, hogy mindenki szeressen, hogy elfogadjanak, elismerjenek? Érezted már azt, hogy valamit feladsz magadban, csak azért, hogy olyan legyél a többiek szemében, amilyen épp nem vagy? Törekedtél a maximalizmusra, olyan dolgokban is, amelyekhez nem értesz? Megfelelni, annyit jelent, mint eleget tenni a családnak, társaidnak, barátaidnak, a főnöködnek vagy épp a párodnak, miközben lehet, hogy a saját értékeidnek mondasz ellent, és közben elfelejted, ki is vagy, és mit szeretnél valójában.

Szerző: Tupi Zsófia

A szépség definíciója, avagy „Mitől döglik a légy?”

A szépség definíciója, avagy „Mitől döglik a légy?”

Szerda este mindenki azért gyűlt össze egy budapesti szórakozóhely alagsorában, hogy megtudja, mi a szexuális vonzerő titka. Honnan is ered a szépség megítélése, és egyáltalán mi befolyásolja a párválasztást. Az előadás iránt oly nagy volt az érdeklődés, hogy két turnusban tartották meg, csak azért, hogy minden jelentkező számára fény derülhessen a titokra.

Szerző: Tupi Zsófia