• Search
  • Menu

Készíts konyhai tárolót kiürült tápszeres dobozból!

Egyes babatápszerek tetszetős fémdobozokban kerülnek forgalomba, ráadásul még tetejük is van. Ha te is sajnálod kidobni ezeket, készíts belőlük decoupage technikával édes kis tároló dobozokat! Megmutatjuk, hogyan csináld – egyszerűbb, mint gondolnád.

Először is vedd le a címkét a dobozról! A tápszerekre csak egy kis részen van ragasztva a papír, így egyszerű dolgod lesz. Ha hagyományos konzervdobozzal dolgozol, előfordulhat, hogy le kell áztatnod róla a papírt. Ezeknél csiszolópapírral el kell dolgozni az éles széleket, míg a tápszeres dobozoknál ez nem szükséges, hiszen tetővel zárhatóak. Az ujjlenyomatokat és a ragasztómaradványt körömlakkos vattával távolítsd el, és máris kezdődhet az alapozás. Ezt sajnos nem úszhatod meg, máskülönben nem fog felragadni rendesen a szalvéta a dobozodra. Venned kell tehát egy fehér alapozófestéket, egy decoupage ragasztólakkot és egy ecsetet. Én mindhármat hobbikellékboltban vásároltam, és összesen 1 750 Ft-ot fizettem. Szükség lesz még persze szalvétákra is, amely az ilyen boltokban darabra vásárolható nagyjából 30-50 Ft közötti áron. Nehéz leállni a szalvétagyűjtögetéssel, mert szebbnél szebb darabok kaphatóak, nekem például már vagy 10-20 dobozra elegendő szalvéta van itthon.

Az alapozófestéket az ecsettel vittem fel, két vékony rétegben. Legjobb, ha függőleges sávokban festesz, középről kiindulva először felfelé, majd lefelé, míg teljesen körbe nem érsz a dobozon. Mindig várd meg, míg az első réteg teljesen megszárad! Ez a nyári melegben pár perc alatt megtörténik. Figyelj oda, hogy használat után azonnal öblítsd ki az ecsetedet, nehogy beszáradjon! Ha elkészültél az alapozással, jöhet a szalvéta felragasztása. A ragasztólakkal egyrészt odaragasztjuk a szalvétát a dobozra, tehát alá is kenünk, másrészt lelakkozzuk, tehát – természetesen száradás után – a szalvéta tetejét is bekenjük vele.

A kiválasztott szalvétának csak a legfelső rétegére lesz szükséged, válaszd le óvatosan, de vigyázz, el ne szakítsd!

A ragasztót is függőleges, nagyjából egy centi széles sávokban kend fel, ugyanúgy középről kiindulva, felfelé, majd lefelé! Óvatosan illeszd rá a dobozra a szalvétát, majd az ujjbegyeddel nyomkodd rá középről felfelé, majd lefelé haladva, finom paskoló mozdulatokkal! Dolgozz nagyon óvatosan és precízen, hogy ne szakadjon vagy gyűrődjön a szalvéta, és ne maradjanak légbuborékok sem! A szalvéta alá csak nagyon vékony rétegben kend fel a ragasztót, mert az elázott szalvéta könnyen szakad.

Ha körbeértél a dobozon, tedd félre kicsit a műved, hogy teljesen megszáradjon az alsó ragasztás! Ezután tudod elkezdeni a lakkozást, de ez már az utolsó lépés. Az alsó ragasztás fixálja a szalvétát, így itt már kicsit határozottabban is bánhatsz az ecsettel. Kicsit vastagabb rétegben is felviheted a festéket, de dolgozd el egyenletesen, hogy száradás után is jól mutassanak az ecsetvonások! A széleknél is alaposan simítsd oda a szalvétát a doboz pereméhez! Ne ijedj meg, hogy fehér színű a lakk, száradás után teljesen átlátszó lesz.

Amikor végeztem a lakozással, kitettem a dobozomat az ablakpárkányra, hogy érje a nap, így gyakorlatilag pár perc alatt készre száradt. Azonnal feltettem a konyhapolcra a másik kettő mellé, így már teljes a gyűjtemény. Azért nem hagyom abba a díszdobozok gyártását, mert nem csak konyhai tárolásra alkalmasak, hanem például kekszesdoboznak, ajándék becsomagolására, vagy akár konyhakerthez is felhasználhatóak.

Szerző:

Címkék:        


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások