• Search
  • Menu

Teszteltük | 

Életstílus | 

Recept ma

Mozdulj, sétálj, kirándulj! II. rész – Pál-völgyi-barlang

Itt vannak újra a melengető napsugarak, a friss virágillat és a madárcsicsergés. Hívogat a természet, de nem tudod, merre indulj a hétvégén? Szabadidős ötleteink segíthetnek az úti cél kiválasztásában, válogass kedvedre kirándulós ajánlataink közül tavasztól őszig!

Múlt héten a barangolások kedvelőinek a Budakeszi Vadasparkot ajánlottuk úti célként, most pedig, hogy az időjárás változékonyabb, és gyakran felhők árnyékolják be a tavaszi délutánokat, a Pál-völgyi-barlang felfedezését tanácsoljuk időtöltésként.

A Pál-völgyi-cseppkőbarlang Budapest II. kerületében található, Magyarország második leghosszabb barlangja. 1904-ben fedezték fel, egy szájról szájra szálló legenda úgy tartja, egy itt legelésző bárány alatt megnyílt a föld, így ennek következményeképpen észlelték a barlangrendszer további járható szakaszait. A folyamatos munkálatokat követően 1919 óta látogathatják turisták idegenvezetők kíséretében. A II. világháború ideje alatt óvóhelyként funkcionáltak sziklaüregei, ez idő alatt sajnos mind a berendezésben, mind pedig a természetes képződményekben is károk keletkeztek. Ezek renoválására csak 1973-ban került sor.

Látogatásának alsó korhatára az 5 éves kor, így az ennél idősebb gyerekek számára is nagy élményt biztosít a természeti csoda túraútvonala. Az itt található különleges látnivalók nem csak a felnőtteket ejtik ámulatba, az ősi kagylólenyomatok és tündöklő kalcitkristályok mellett nagy számban találkozhatunk olyan cseppkövekkel, melyek rendhagyó alakzatokat öltenek. A közel egy órás barlangtúra során a vezető segítségével könnyedén rábukkanhatunk többek közt elefánt, denevér, krokodil, karácsonyfa formájú és Meseországot idéző cseppkövekre is.

A cseppkőbarlang a Szépvölgyi útról nyílik, tömegközlekedéssel legegyszerűbben a Kolosy térről induló 65-ös jelzésű autóbusszal közelíthetjük meg. Ha utunkat egyénileg autóval tervezzük, a parkolás egy közvetlenül a buszmegálló mellett kialakított erre alkalmas területen biztosított.  

A barlangot hétfő kivételével minden nap látogathatjuk, keddtől vasárnapig minden óra 15 perckor indulnak túrák: az első 10.15-kor, az utolsó pedig 16.15-kor. 

Szerző:

Címkék:              


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások