• Search
  • Menu

Teszteltük | 

Életstílus | 

Recept ma

Léböjtkúra – Tavaszi megújulás

A tavasz beköszöntével a szervezetünk is igényli a megújulást. A télen fölszaladt kilók, a tavaszi fáradtság és a testünkben felhalmozódott káros anyagoktól is könnyedén megszabadulhatunk a léböjtkúrával.

Az orvosok véleménye szerint évente négyszer, de legalább kétszer mindenképpen ajánlatos megszabadítani a szervezetünket a fölösleges salakanyagoktól. Erre ideális időszak a tavasz megérkezése. A léböjtkúra lényege, hogy a magas folyadékbevitel által a lerakódott mérgeket kitisztítsa az emésztőrendszerünkből, átmossa a vérfalakat, javítsa a keringést, és helyreállítsa gyomrunk sav-bázis egyensúlyát. A kúrát legalább 5 napig érdemes csinálni, de legföljebb 7 nap a megengedett.

Ez alatt az idő alatt csak folyadékot vihetünk be a szervezetünkbe. Ezek lehetnek frissen facsart gyümölcslevek, 100%-os, hozzáadott adalékanyagokat nem tartalmazó rostos levek, gyógyteák és legfőképpen tiszta víz. Ha savasodásra hajlamosak vagyunk, és gyakran érzünk égető érzést, akkor mindenképpen ajánlott a gyógyteák közül lúgosító teát, valamint a vizek közül a lúgos ásványvizet választani. A savasodást sok minden okozhatja; dohányzás, alkohol, zsíros ételek fogyasztása, de a stressz is nagy szerepet játszik a kialakulásában. Azért érdemes odafigyelni rá, mert később súlyos emésztési és gyomorproblémákhoz vezethet, és állandó vendégei lehetünk az orvosi rendelőknek. Azok, akik úgy érzik, nem bírják csak folyadékkal a napot, azoknak reggelire, estére és vacsorára 1-1 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér engedélyezett.

Ami nagyon fontos, hogy napi 3-4 liter folyadékot mindenképpen vigyünk be szervezetünkbe. A dietetikusok szokták javasolni, hogy hétvégén, munkaszüneti napon kezdjük a kúrát, mert az első két nap a legnehezebb, ennyi idő kell a szervezetnek az átálláshoz. Akik szeretik a zöldség- és gyümölcsleveket, azoknak a patikákban kapható léböjtkúracsomag a legpraktikusabb. A 7 italból álló csomag tartalmazza mindazt a vitamin- és gyümölcscukorforrást, amelyre szükségünk van.

A léböjtkúra az egészségünk mellett az alakunkra is nagyon jó hatással van, segít megszabadulni a fölös kilóktól, csökkenti a bőrhibákat, javítja a haj és a köröm állapotát is. A kúra nem fogyókúra, ezért nagyon vigyázni kell, hogy ne vigyük túlzásba, illetve komolyabb panaszok esetén forduljunk orvoshoz.

 

A kép forrása: turmixvilag.hu

 

 

 

Szerző:

Címkék:  

Hozzászólások