• Search
  • Menu

Babyshower | 

Kelengye | 

Szakértő


Létezik ideális korkülönbség a testvérek között?

Emlékszem, amikor kicsi voltam, mindig azt hittem, hogy engem valamikor a távoli múltban örökbe fogadtak, de ezt gondosan titkolják előttem. Természetesen ez csak akkor fordult meg a fejemben, amikor éppen mérges voltam a szüleimre vagy a nővéremre. Igen, a nővéremre, aki két és fél évvel volt idősebb nálam, de néha úgy éreztem, fényévek választak el bennünket egymástól.

Vajon mikor van a legjobb alkalom arra, hogy megérkezzen a családba a második gyerek? Van tökéletes korkülönbség, amely biztosítja a korlátozott testvéri rivalizálást, és kevesebb stresszt okoz?

Érvek a szoros korkülönbség mellett:

-          Gyorsan „lerendezed” a szüléseket, és  visszanyerheted az alakod.

-          A közel azonos korú gyerekek könnyebben lesznek egymás játszópajtásai.

-          Használhatod az első gyerek ruháit, kiegészítőit.

Érvek a nagyobb körkülönbség mellett:

-          Az idősebb gyermek többet tud segíteni a pici baba mellett.

-          A három év alatti gyermek rengeteg odafigyelést kér, ezt duplán nehezebb megadni.

-          Ismerd meg az elsőt, indítsd el az úton, és utána jöhet a következő.

Miközben őseink vadásztak és gyűjtögettek, a testvérek közötti korkülönbség átlagosan három-négy év volt. A természet jól kitalálta, hiszen körülbelül ennyi idő kell ahhoz, hogy az anya teste regenerálódjon, és persze a szoptatás is 2-3 évig tartott, ami általában akadályozta a peteérést. Egyes orvosi kutatások szerint a csecsemők közötti ideális korkülönbség 24-35 hónap. Ez idő alatt az anyának esélye van arra, hogy visszaszerezze szülés előtti formáját, szervezetét feltöltse vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Mostanában azonban a figyelem inkább a nők ketyegő biológiai órájára összpontosul. Az első gyermeket szülő anyukák egyre magasabb életkora hátráltatja a második gyerek születését vagy a nagyobb korkülönbség elérését. Az anyukák nem szakadhatnak ki évtizedekre a munkából.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azok a csecsemők, akik kevesebb mint 6 hónappal a szülés után vagy éppen 10 évvel az első testvér megszületése után fogantak, valószínűsíthetően veszélyeztetebbek a koraszülésre és az alacsony születési súlyra.

Ha az új baba érkezése a 12. hónap és 18. hónap között van, a testvéri rivalizálás kevésbé intenzív ebben az életkorban, hiszen nem teljesen fejlődött ki még a pici identitástudata.

Ha a baba már kétéves, a kutatások azt mutatják, hogy ez az az időzítés, ami a legmegfelelőbb az új jövevény egészsége számára. Azonban, a testvérek versengése többnyire ilyenkor a legerősebb. A nagyobbak hajlamosabbak a hisztizésre és féltékenyek.

Ha három év feletti a korkülönbség, csökken a testvérrivalizálás. A nagyobb korkülönbség lehetővé teszi, hogy közben visszamenj dolgozni, vagy a nagyobbat óvodába, esetleg iskolába írassad. Ennek csak az a hátránya, hogy az elfelejtett ébren töltött éjszakák és a kakis pelenkák újra visszatérnek.

Hogyan döntsd el, mikor van itt a második baba ideje:

-          Hogy érzed magad? Tényleg van időd és energiád egy új babára?

-          Megengedheted magadnak? Távol tudsz maradni újabb évekre a munkától?

-          Vedd figyelembe korodat is!

-          Partnered is szeretne egy következő babát?

Természetesen mindez függ attól is, van-e segítséged, meddig szoptatod az első gyermeket.

Sok szülő foglalkozik azzal, hogy vajon mennyi a tökéletes korkülönbség testvérek között, de az igazság az, hogy nincs tökéletes idő a testvérek közötti születési szünetre. Bár természetes, hogy szeretnéd, a gyerekeid között szoros és szeretetteljes kapcsolat alakuljon ki, de ez talán majd a személyiségüktől fog függeni, nem pedig attól, hogy mennyi közöttük a korkülönbség.

Szerző:

Címkék:      

Hozzászólások