• Search
  • Menu

Babyshower | 

Kelengye | 

Szakértő


Mikulás – Tények és tévhitek

December 6-án hazánkban minden kisgyermek izgatottan várja a Mikulást és éjszaka hevesen dobogó szívvel azt a különös zajt a tetőn, ami az ő megérkezését jelzi. Vannak országok, ahol más a kultúrája, mint hazánkban. Néhol a karácsonyi ajándékokat remélik tőle. Sokaknak csak az jár a fejükben, tudnak-e egy pillantást vetni a fehér szakállú, piros ruhás öregúrra. Ám ha senki sem látta még, vajon tényleg létezik? Az ügyben felkerestem a Mikulás egyik legkedvesebb manóját, és őt kezdtem el faggatni.

Melyik az igazi neve: a Mikulás vagy a Télapó?

Mindkét elnevezése igen elterjedt a hazátokban. A piros palástba, püspöksüvekbe öltöztetett Mikulás a katolikus vallású vidékeken Szent Miklós népies alakja. A népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó Mikulást a gyermekek védőszentjének tartják. A Télapó elnevezés az 1950-es években, mintegy mesterségesen keletkezett. A kommunisták vallásellenségessége miatt teljesen le kívánták cserélni a „Mikulás” elnevezést az iskolai és az óvodai rendezvényeken. Helyette a szovjet-orosz kultúrkör orosz „Fagy apó” fordítását, a Télapót kezdték el használni az oktatási intézményekben, illetve a kevésbé vallásos családoknál.

Mit tudsz Szent Miklós legendájáról?

Szent Miklós legendája csak a XIX. században kezdett elterjedni Amerikában, ahol Santa Claus néven ismerik. Clemen Clarke Moore író 1823-ban költeményt írt Szent Miklós látogatása címmel róla, aki sokak házában megfordul. 1860-ban Thomas Nast karikaturista rajzolta le egy amerikai magazin számára. A ma ismert, kövérkés, nagy cipellős, piros-fehér ruhás, nagy zsákot cipelő figura ábrázolása már a 1920-as években elterjedt. Aztán Haddon Sundblom a Coca-Cola 1931-es karácsonyi reklámkampányával világszerte megismertette ezt a képet.

Hol van a székhelyetek? Honnan jön a Mikulás?

Természetesen Lappföldön, az északi sarkkörnél élünk és dolgozunk. Manótársaim ezrei segédkeznek a Mikulásnak elkészíteni azt a rengeteg ajándékot, melyet egy éjszaka szét is oszt, 8 rénszarvassal és kissé ódivatú szánjával.

Pici gyerekkorom óta érdekel, hogy hány éves is valójában a Mikulás. Mit tudsz erről mondani?

A Mikulás kora nem ismeretes. Ám szoktuk tippelgetni. Néha még meg is vicceljük: hány éves is vagy Mikulás? – kérdezzük tőle. Sokak szerint 348 éves, mások 472-re esküsznek, de mivel még sosem hozta nyilvánosságra az életkorát, ez a kérdés továbbra is vita tárgya marad. Még a Facebookon sincs közzétéve, pedig igen gyakran lesem a profilját…

 

Köszönöm az interjút!

 

A kép forrása: www.hdwpapers.com

Szerző:

Címkék:  

Hozzászólások